Prihodnost človeštva v sintezi z digitalnimi svetovi

24. 09. 2024

Prihodnost človeštva v sintezi z digitalnimi svetovi

V sredo, 19. septembra 2024, je v prostorih Tehnološkega parka Ljubljana potekala ekskluzivna okrogla miza z naslovom "Futurizem 5.0 – Sinteza resničnosti in digitalnih svetov". Na dogodku so sodelovali številni priznani strokovnjaki, prof. dr. Urban Kordeš, dr. Nace Mikuš, Tadej Slapnik, Maja Novak in Urban Pevnik, ki so razpravljali o vplivu naprednih tehnologij na družbo, prihodnost in industrijo.

Okrogla miza, ki je potekala v okviru Arene tehnologij, se je posvečala pogovorom o tem kako umetna inteligenca, navidezna in obogatena resničnost ter blockchain tehnologije oblikujejo prihodnost in spreminjajo način našega dela ter življenja.

Sogovorniki so razpravljali so o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša industrija 5.0, ter kako se lahko družba pripravi na te spremembe. Urban Pevnik je ob tem poudaril, da je kljub novim tehnologijam, ključ za uspeh v ljudeh in da bodo uspešna tista podjetja, ki bodo namesto v zmanjševanje števila zaposlenih vlagala v njihov razvoj.

Poseben poudarek je bil na prilagajanju izobraževalnih sistemov prihodnosti. Prof. dr. Urban Kordež pa je poudaril pomen klasičnega izobraževanja, saj umetna inteligenca, ne bo nadomestila človeškega stika in tudi zaradi nadgradnje klasičnega raziskovanja in pridobivanja kognitivnih spoznanj. Maja Novak je predstavila projekt MAXP Digital Careers, platformo za mlade od 16 do 23 let, ki jih zanimajo digitalni poklici prihodnosti.

Dotaknili so se tudi tem, kot so podnebne spremembe, zdravstvo in geopolitična vprašanja, ter kako lahko tehnologije prispevajo k njihovemu reševanju. Dr. Nace Mikuš je ob tem predstavil system digitalnih zdravil, ki jih v tujini lahko uporabniki dobijo celo na recept.

Tadej Slapnik je izpostavil možnosti, ki jih napredne tehnologije prinašajo za slovenska podjetja, in pomen podpore vlade pri tehnološkem napredku.

Dogodek je ponudil poglobljene vpoglede in spodbudil razmišljanje o tem, kako bomo v prihodnosti sobivali s tehnologijo.

Celotno foto galerijo si lahko ogledate na spletni povezavi.

Se vidimo na naslednji Areni tehnologij, v 2025!

Avtor: Aleš Pevc

---------

Delavnica je bila izvedena v okviru projekta EDIH DIGI-SI, ki ga sofinancirata Evropska Unija (št. pogodbe 101082654) in Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

 

Nazaj