Industrija 5.0: Človeško-centričen pristop k preobrazbi industrije

14. 10. 2024

Industrija 5.0 prinaša novo dobo industrijskega razvoja, kjer se poudarja sodelovanje med ljudmi in tehnologijo, z namenom izboljšati učinkovitost in trajnostnost industrijskih procesov. Ključne tehnologije, kot so generativna umetna inteligenca, razširjena resničnost (XR), digitalni dvojčki in blockchain, postavljajo človeka v ospredje, kar omogoča bolj prilagojeno in učinkovito delovanje. V Sloveniji se na teh področjih odvijajo pomembne pobude, od vzpostavitve kompetenčnega centra za umetno inteligenco do uvedbe strategij za XR tehnologije v šolah in dogodkov, kot je Blockchain Week 2024. 

Industrija 5.0: Človeško-centričen pristop k preobrazbi industrije 

Industrija 5.0 predstavlja novo obdobje, kjer se tehnologija vrača k človeku. Če je Industrija 4.0 temeljila na avtomatizaciji, povezljivosti naprav in umetni inteligenci (AI), Industrija 5.0 združuje človeške spretnosti z naprednimi tehnologijami. Tehnologije niso več zgolj orodja, temveč so prilagojene potrebam ljudi, kar omogoča bolj učinkovito sodelovanje med ljudmi in stroji. 

Industrija 5.0 ne nadaljuje zgolj avtomatizacije, ampak vključuje tehnologije, ki podpirajo ustvarjalno in prilagodljivo sodelovanje med človekom in strojem. Glavne tehnologije, ki poganjajo to preobrazbo, vključujejo: 

  •  Generativna umetna inteligenca (AI) 

Generativna AI presega zgolj avtomatizacijo – postaja partner v ustvarjalnih procesih, kjer sodeluje z ljudmi. AI omogoča personalizacijo izdelkov in storitev, optimizira proizvodne procese in omogoča ustvarjalno sodelovanje med človekom in strojem. Poleg tega AI prispeva k razvoju digitalnih prototipov in simulacij, kar zmanjšuje okoljski odtis industrije. V Sloveniji se vzpostavlja Kompetenčni center za umetno inteligenco, ki bo osrednja točka za raziskave in uporabo AI v industriji. 

  • Razširjena resničnost (XR) 

XR tehnologije, ki združujejo virtualno in fizično resničnost, izboljšujejo interakcijo med človekom in strojem, kar prinaša večjo učinkovitost in kreativnost. XR se uporablja v različnih sektorjih, od proizvodnje in gradbeništva do zdravstva, izobraževanja in zabavne industrije. V Sloveniji se je pripravilo tudi strategijo uvajanja XR tehnologij v izobraževalni sistem  s čimer  želimo doseči večjo plastičnost učenja in motivacijo študentov za razvoj digitalnih kompetenc. 

  • Digitalni dvojčki 

Digitalni dvojčki so virtualne replike fizičnih naprav in sistemov, ki omogočajo stalno spremljanje, simulacijo in optimizacijo industrijskih procesov. Ta tehnologija pomaga podjetjem upravljati kompleksne sisteme, izboljšati učinkovitost in zmanjšati napake. V okviru Industrije 5.0 digitalni dvojčki omogočajo bolj trajnostno in proaktivno upravljanje proizvodnje. V Sloveniji je uporaba digitalnih dvojčkov v industriji že prisotna, zlasti pri optimizaciji proizvodnih linij in spremljanju naprav.  

  • Blockchain 

Blockchain zagotavlja večjo transparentnost, varnost in sledljivost podatkov v industrijskih procesih. Podjetja lahko z uporabo te tehnologije spremljajo celotno dobavno verigo, kar zmanjšuje tveganje za ponaredke in povečuje zaupanje strank. Blockchain postaja nepogrešljiv za varovanje informacij in izboljšanje upravljanja podatkov. V Sloveniji bo o vlogi blockchaina v Industriji 5.0 več govora na dogodku Blockchain Week 2024, ki bo potekal od 30. septembra do 11. oktobra na Bledu. 

Nazaj